Ręka w górę, kto nigdy nie wyrzucił jedzenia? Marnowanie żywności to wstydliwy sekret wielu z nas. O tym, że problem ten nie jest niestety incydentalny, alarmuje Federacja Polskich Banków Żywności. Wedle jej szacunków Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia rocznie[1]. Poniżej przedstawiamy 10 wskazówek, które pomogą ograniczyć to zjawisko.
- Planuj zakupy – nie ma nic gorszego niż działanie pod wpływem impulsu. Na zakupy powinniśmy chodzić z listą rzeczy, których rzeczywiście potrzebujemy, a nie kupować to, co w danej chwili wpadnie nam w sklepie w ręce. Po przyjściu do domu często okazuje się, że produkty kupione pod wpływem chwili nie zostaną wykorzystane, a w konsekwencji po jakimś czasie wylądują w koszu na śmieci.
- Planuj posiłki – to świetny sposób na to, by kupić i wykorzystać tylko to, czego faktycznie potrzebujemy. Jeśli jednego dnia w naszym menu znajdą się ziemniaki, być może na drugi warto zrobić kluski śląskie lub kopytka. Jest duże prawdopodobieństwo, że nie zjemy wszystkiego, co w danym dniu znalazło się na naszym stole. Dobry plan to podstawa.
- Pilnuj terminów ważności – wielu z nas ma tendencję stawiania produktów, które przynieśliśmy ze sklepu, na brzegu półek w lodówce lub szafki kuchennej. W konsekwencji w pierwszej kolejności jemy to, co kupiliśmy przed chwilą, a z tyłu znajduje się cała masa rzeczy, których termin ważności mija. Trzymajmy się zatem zasady FIFO – First in / First out – czyli dosłownie: pierwsze weszło / pierwsze wyszło. Przekonacie się, że dzięki niej znacznie ograniczycie wyrzucanie produktów, którym skończył się termin przydatności do spożycia.
- Utrzymuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych – bieżące kontrolowanie ich stanu pomoże Ci rozsądnie zaplanować zakupy oraz wychwycić te produkty, którym zbliża się koniec terminu przydatności do spożycia lub powoli tracą świeżość, więc należy je zjeść.
- Odpowiednio przechowuj żywność – istnieją proste triki, które pozwolą wydłużyć życie naszego jedzenia. Jakie? Umytą sałatę nakryj zwilżonym ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki możesz przechowywać w lodówce w miseczce z wodą. Wędlinę przełóż z torebki foliowej do próżniowego pojemniczka. Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce. I spójrz, jak są w niej oznaczone półki! Producenci lodówek podają wskazówki, gdzie należy co kłaść, by dłużej zachować świeżość jedzenia.
- Nakładaj na talerz mniejsze porcje – w razie potrzeby zawsze zdążysz dołożyć sobie jedzenia. Mniejsza porcja – oprócz tego, że ogranicza wyrzucanie niedojedzonych resztek do kosza – pozytywnie wpłynie na naszą figurę.
- Mroź, susz, wekuj – jeśli widzisz, że nie jesteś w stanie zjeść wszystkiego, co masz w danej chwili w domu, przetwarzaj i przerabiaj żywność na wszystkie możliwe sposoby. Znakomitą część produktów można po prostu zamrozić. Zioła, grzyby, owoce czy warzywa – ususzyć. Wekowanie to również świetny sposób na to, by smaki lata zagościły na naszym stole zimą, kiedy owoce i warzywa nie smakują tak wspaniale jak te jedzone w środku sezonu.
- Nie wyrzucaj niewielkich porcji jedzenia, które Ci pozostały – porcję zupy, garść fasolki szparagowej czy jednego kotleta możesz zamrozić. W kryzysowej sytuacji, gdy z lodówki będzie na Ciebie patrzyło tylko światło, posiłek z odgrzanych resztek może uratować życie.
- Zwróć uwagę na oznakowanie produktów – jeśli na opakowaniu np. mąki, kaszy czy cukierków znajdziesz napis „najlepiej spożyć przed” oznacza to, że ich zjedzenie po upływie wskazanego terminu nie będzie szkodliwe dla naszego zdrowia.
- Podziel się posiłkiem – nic tak nie cieszy innych jak darmowy posiłek, którego nie trzeba samemu przygotowywać. Po imieninach zostało Wam za dużo sałatki czy ciasta, których nie da się zamrozić czy przerobić? Zapewniamy, że Wasi znajomi będę niezwykle radzi z niespodziewanego poczęstunku.
[1] Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności dla Money.pl
Więcej informacji o żywności ekologicznej znajdziesz na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – www.jemyeko.com. Izba zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.